de bouwwijze
Ons boomstamhuis is opgebouwd uit volledige boomstammen. Het huis is geprefabriceerd in Letland met binnenlandse naaldbomen, die eerst met de hand zijn ontschorst. Alle wanden zijn van de fijnspar (Picea abies) (vuren, Norway spruce, Fichte). De ramen, deuren en kozijnen zijn vervaardigd van de pijnboom of grove den (Pinus sylvestris) (grenen, Pine, Scotch pine, Waldkiefer, Waldföhre).
De boomstammen zijn met de kettingzaag voorzien van zeer nauwkeurige hoekverbindingen en stam voor stam op elkaar gestapeld. Zij blijven op hun plaats door hun eigen gewicht en houten pennen (doken). Tussen de gestapelde stammen zit glaswol.
Het huis is helemaal in elkaar gezet in Letland. Daarna zijn alle stammen genummerd en weer gedemonteerd. Met zes vrachtwagens kwamen de bomen naar Duitsland en daar bouwden een Nederlands en Lets team het huis definitief op.
De grote dakoverstek is een natuurlijke bescherming tegen regen en sneeuw.
de eigenschappen van een boomstamhuis
In tegenstelling tot wat velen denken is een boomstamhuis in geval van brand een van de veiligste typen omdat een boomstam zelfs in 900 graden hitte na een lange tijd slechts oppervlakkig wordt verkoold, bijna niet ontbrandt en na uren nog volledig statisch belastbaar is. Daarnaast komen er geen giftige dampen vrij en droogt eventueel bluswater gewoon op. Verkoolde oppervlakken kan men afslijpen. Daarom staan boomstamhuizen soms eeuwen. Traditionele stenen huizen of hout-skeletbouw verbranden veel sneller en zijn dan onherstelbaar vernield. De verzekering van een boomstamhuis is daarom goedkoper dan voor een klassiek stenen huis.
Het binnenklimaat van een boomstamhuis is uitstekend en een van de beste argumenten voor een boomstamhuis. Zonder extra isolatie is het huis bestand tegen de grootste temperatuurschommelingen zelfs in extreme gebieden als in het hooggebergte, Scandinavië en Canada. Het houdt het leefklimaat optimaal omdat het volledig ademend is opgebouwd. In de zomer is het aangenaam koel en in de winter gezellig en warm. De boomstammen middelen het verschil van de vochtigheid en de temperatuur tussen binnen en buiten. Een luchtcirculatiesysteem of zelfs airconditioning in een boomstamhuis is totaal overbodig.
De thermische isolatie van een boomstamhuis gaat gelijk op met het goede binnenklimaat. De buitenwand van boomstammen is uitstekend voor de warmte-isolatie en heeft geen extra isolatie nodig.
Een boomstamhuis moet zich zetten en gaat krimpen. De boomstammen zijn onbehandeld en hebben dus een hoog watergehalte. Door het uitdrogen - vooral in de eerste drie jaar - krimpt het hout. Ook drukken de boomstammen samen door hun eigen gewicht en het gewicht van het dak. Ook dit effect is sterk aan het begin en neemt binnen drie jaar af. Een huis van 6 meter hoog kan na dit proces wel 20-25 centimeter lager zijn.
De zetting zorgt ook onvermijdelijk voor diepe scheuren in de boomstam, die - als het goed is gebouwd - vooral aan de onderkant zitten. Dit heeft als voordeel dat regenwater er uit loopt in plaats van in de scheur te blijven staan.
Het is belangrijk dat bij ramen en deuren rekening wordt gehouden met het krimpproces. Er moet genoeg ruimte boven de kozijnen zijn en ze moeten schuivend gemonteerd zijn aan de boomstamwand.
Door het 'zetten' past het huis steeds beter op elkaar en is er dus minder energie nodig. Met een goede houtkachel kan een boomstamhuis al goed verwarmd worden, zeker in combinatie met een vloerverwarmingssysteem.
De binnenwanden van een boomstamhuis worden zelden gemaakt zoals de buitenwand, maar wij hebben hier wel voor gekozen. Hoewel het duurder is, in een aantal opzichten onpraktischer is en het binnenruimte kost levert het wel een buitengewoon bijzondere sfeer op.
De meeste houten huizen hebben een sterk overstekende dakrand die het hout beschermt. De boomstammen vergrijzen en dat is een natuurlijke bescherming tegen weersinvloeden. Wij hebben ervoor gekozen om de wanden aan de buitenzijde bovendien te verduurzamen met Remmers Houtbeschermingscreme. Dit beschermt het relatief zachte hout tegen blauwzwam, houtrot, insecten, schimmels, algen, UV-licht en vocht. En het huis krijgt een prachtige licht eiken tint die de houtnerf bij de omlijstingen nog mooier doet uitkomen.
Een boomstamhuis is voor wie compromisloos is en graag in het beste binnenklimaat wil wonen, maar minder kijkt naar de kosten en kleine ongemakken. Een boomstamhuis is zeker de meest oorspronkelijke en romantische blokhut en is door die eigenschappen voor velen zeer aantrekkelijk om te huren voor vakanties en andere bijzondere en romantische gelegenheden.